mycelium eet als ware het substraat letterlijk weg.het houd van een rijke voedzame voedings bron zoals rogge(als spawn)en kokos.hoe meer het eet hoe mooier de oogsten.

met kokos als substraat is het heel makkelijk.we pasteurizeren het 90 minuten op 60-70 graden in 720 ml potten met de deksels met het bekende polyfill watje door het gaatje.we meten de temp met een vlees thermometer met lange pin die we in 1 pot hebben gestoken door het gaatje in de deksel.vanaf dat de 60 graden bereikt word in de potten zelf kan een half uur duren.laat het water sowiezo niet koken en heb geduld.vanaf de 60 graden gaan we dus de 90 minuten aftellen.

als dit afgekoeld is na 6 uurtjes minstens dan kunnen we er”spawn”door mengen,in ons geval dus de 720 ml potten met de 100% gekoloniseerde rogge.je zult zien dat dit keihard is en schudden weinig nut heeft..de oplossing is de pot rogge een paar keer op een fietsband te slaan(pas op je vingers),dit breekt de rogge goed los,en daarna kan je het beter los schudden.

nu zet ik altijd een stuk of 4(hoge)nasi bakjes neer met alvast in de deksels een gaatje met polyfill wat in het midden.2 potten rogge van 720 ml zijn 4 van die bakjes,en 3 goed volgepropte 720 ml potten met kokos ook voor 4 nasi bakjes.

ik leg nu een laag kokos op de bodem van het nasi bakje en daarop een laagje rogge(1/4 van de 720 ml pot)en dat dek ik weer af met kokos.nu leg ik weer een laagje rogge er over heen(1/4 van de pot rogge)en hier over heen weer een laag kokos van 2 cm dik.deze zet ik weg met de deksel in de incubator op 27 graden ,dan zijn ze in 2 tot 5 dagen rijp voor de fruit groei condities.uiteraard kan je het ook bij kamer temparatuur doen.zo zal dus het mycelium in de kokos groeien en door die lagen heb je een goed voedzaam substraat wat de paddos je in dank afnemen door groot te worden .

als er 30% mycelium door de kokos laag is gegroeid in de bakjes zet je ze in je kweekbak neer op 95% lv en genoeg verse lucht,bv in de zogenaamde”shotgun” bak.hierover meer in het hoofdstuk”de kweekbak”

Advertenties