De honey tek is een tek die mycelium op honing in het water laat groeien.dit is een perfecte manier om mee verder te kweken.

(2 potjes rechts zijn honey teks met een vlok mycelium zichtbaar)

het feit is dus dat het mycelium in een honeytek al ontkiemd is wat bij injectie met een spore spuit al vaak 5 dagen duurt.ik heb potten rogge van 720 ml 100% laten koloniseren met honey tek mycelium.

hoe maken we een honey tek?

goede vraag ik zal hem meteen beantwoorden.

dit doen we door 2 ml lichte honing in een klein potje van 200 ml met spa blauw te deponeren.in het deksel een eerder genoemde”poly wat filter”om te injecteren en later het volgroeide mycelium in spuiten terug te zuigen.het polyfill houd ook hier dus de bacs tegen van buiten af.

de deksel dekken we weer af met al folie tegen condens in de snelkookpan en koken dit 20 minuten in de snelkookpan.na afkoeling spuiten we met een spore spuit 2 ml in het potje.ik doe dit dus als eerder genoemd in een aquarium op zn zij met een spiritus brandertje er in voor een steriele paraplu,ik gebruik weer de latex handschoenen en de alcohol hand gel en ontsmet weer de naald in de vlam van de brander.ook heb ik weer een mondkapje op en een petje en lange mouwen,het preventeren van besmettingen in deze kweek is makkelijker dan achteraf bestrijden….altijd goed opletten met steriel werken!

wachten………………………..

nu  wachten we tot het mycelium gaat groeien in het potje.je zult zien dat er katoen achtige vlokken komen,dit is groeiend mycelium die zich nu dus voed op de honing.na een week of 3 is het potje vol mycelium vlokken en dit zuig je op in een spuit,en kan je gebruiken om nieuwe potten rogge te injecteren als spawn.

met honeyteks heb je dus altijd een voorraad mycelium dat 5 dagen voorsprong heeft op een spore spuit.het is namelijk al ontkiemd dus groeit meteen door.je kan deze 1 jaar bewaren dus na dat jaar maak je een spore print van de soort,maakt daar een nieuwe spore spuit uit,injecteert die in een nieuwe honey tek en je kan weer een jaar verder.op die manier kan je jaren kweken zonder nog maar 1 spore spuit te hoeven bestellen,dat is mijn 2 cent aan dit verhaal

succes!

Advertenties