contiminaties oftewel bacterieen en schimmels

als we niet steriel werken kunnen bacs die op en om ons in miljoenen aantallen rond zweven op het substraat of spawn komen die een bsmetting kunnen veroorzaken.dit is niet leuk na het lange wachten en alle moeite……

vandaar moet je als je rogge sterilizeert dit altijd met een snelkookpan doen.door de druk in de pan kookt het tot 120 graden wat dus echt alle bacs dood.in een normale pan op 100 graden kook je geen bacterien weg,en zal juist door de 100 graden de slechte bacs na 12 uur al terug laten komen.dus probeer het maar niet want de kans op falen is 99% groot.

met de pftek met ”bruine rijst meel en vermiculiet”kan je het wel normaal koken met minder risicos dat het besmet raakt.maar toch is de snelkookan het beste.de cakes met rijstemeel en vermi kun je trouwens ook als spawn gebruiken voor cocos bakjes.de doorgroeide cakes kun je makkelijk brokkelen.dus deze manier is mogelijk voor mensen die geen snelkookpan hebben en een kleine gok willen wagen,vaak gaat het wel goed.

bereidingswijze bruine rijst meel:

60% bruine rijst meel(of zelf zilvervlies rijst maken)

40% vermiculiet  met elkaar mengen met water tot het net geen modderzooi word.dit in glazen met aflopende hals ivm met het eruit halen na kolonisatie van het mycelium,dit is dan 1 massief brok wit.dit doe je dus juist niet in potten!over het glas doe je een alu folie om het af te dekken en kook je in een pan op 100 graden 90 minuten lang.6 uur laten afkoelen en injecteren met een spore spuit en wachten tot het mycelium 100% van het spawn heeft bereikt.dit ken je dus als spawn gebruiken.

ook bij sporen innoculeren of met spawn werken minstens het volgende doen:

een aquarium op zn zei met een spiritus olie lampje brandend,dit zal een soort steriele paraplu maken in het aquarium waar dus geen bacs meer kunnen komen op dat moment.de kamer waarin we werken hebben we besproeit met een mengsel van bleekmiddel en spiritus ,we hebben latex handschoenen aan die we ontsmet hebben met handgel met desinfecterende alcohol.een petje om te voorkomen dat er haar schilvers vrij kunnen komen en een mondkapje om de bacs uit onze adem tegen te houden.lange mouwen dus geen blote armen.tijdens het werken beslist niet roken omdat rook vol bacs zit,even geen huisdieren in de buurt.dit lijkt allemaal overdreven maar is het zeker niet.om ons heen zweven miljoenen bacs rond,enkel onder onze nagels zitten al miljoenen bacs.als die bacs in het substraat komen waar het heerlijk warm is ,kunnen ze er graag op groeien.steriel werken is de sleutel voor een succes volle oogst.

bacs groeien ook graag bij een stille lucht stroming dus een lucht stroming is wel essentieel(de shotgun heeft dat).ook ”bijt”goed gezond groeiend mycelium het meeste weg dus zorg dat de lucht en temp en lv op een optimaal punt staan.hou de bak minstens 50 cm van de grond af omdat 90% van alle lucht contiminaties tot 50 cm van het grondoppervlak zweven.

zomaar wat tips maar zeker punten om op te letten.een besmetting op je paddos is jammer genoeg snel gebeurd.

wat je kan doen is af en toe de cakes 1 x per week met een verstuif flesje ”waterstof peroxide 3%”puur te besproeien.dit dood de meeste slechte bacs.ook als er iets besmet is met de waterstof behandelen en ook ”zout ”op de zieke plek strooien,ook dit dood het meeste slechte spul.

dit zijn enkel basis voorzorgs maatregelen die je beter goed kan opvolgen.het gaat veel verder maar dat is hier niet uit te leggen en is ingewikkeld.ik il het hier even simpel houden 😀