leer de basis dan komt de rest na basis succes.
Omdat ik uit ervaring weet dat het moeilijk filteren is wat wel en niet waar is omtrent vragen over de kweek van paddos.

Daarom hier deze basis howto in nederlandse makkelijke woorden 😀

de fruitbox

Laten we beginnen met het maken van de”fruitbox”

Dit is een zogenaamde ”shotgun”terrarium techniek.

Je boort dus gaatjes van 0.5 cm in alle 6 de kanten van de bak dus ook de bodem.

je gooit een laag van tussen de 6 en 12 cm perliet op de bodem.

Nu ga je met de bak naar de douche en houd 5 minuten de sproeier

over het perliet om het goed vochtig te maken.hierna gooi je een scheutje bleekmiddel over het perliet,dit houd de bak schoner.

hierna laat je het 2 uurtjes uitlekken en je bak is klaar voor gebruik.

zet de bak op 2 plankjes zodat de onderkant vrij is voor lucht,dit is namelijk het principe van deze bak.

iets warmere lucht stroomt van de bodem van de bak(zelfs met 1 graden verschil werkt het)door de gaatjes door het vochtige perliet.

dit neemt het vocht in het perliet de lucht in en stroomt door de gaatjes aan de zijkanten weer weg.

dit proces gaat continu door en zo heb je een bak met genoeg verse lucht en een continu vochtige lucht van 95% .2 dingen die belangrijk zijn in de kweek van paddos.

Het begin van het einde:het maken van spawn

Voor de kweek van paddos beginnen we altijd met ”spawn”te maken.Dit is waar het begint.

in mijn voorbeeld gebruik ik rogge maar er zijn meerdere dingen mogelijk zoals kippevoer,rijstemeel etc etc.

met rogge heb ik de betere ervaringen en voor een prijs van 1 kilo 90 cent is het goed te doen.Rogge bevat best wel wat bacs dus dit een snelkookpan is wel verplicht.

Wat we gaan doen is de lege groentepotten van 720 ml in een teiltje afwassen in water met chloor.afspoelen met water en laten uitlekken,niet droog maken met een theedoek.

nu wegen we 175 gram droog rogge af en doen dit in een pot.

hierbij gooien we nog 230 ml water bij.beetje schudden dat het water gemengd met de rogge word.

de deksels”tunen” we dmv met een schroevedraaier een gat in het midden te ”drukken”.

dit word het gat voor de zuurstof die mycelium nodig heeft om te groeien in de pot op rogge hierna.om bacs buiten te houden nemen we ”polyfill watten”(bij de dierenzaak voor 2 euro een baal)die we in het gat steken wat we net gemaakt hebben in het deksel.schroef het deksel op de pot en dek het deksel af met alu folie,dit is om condens tegen te houden dat tijdens koken op de potten druipt.

polyfill is niet orghanisch dus bacs dringen er niet door,dit is 1 van de beste filter technieken.

nu zet je de pot(ten)met rogge in de snelkookpan en zet het op hoog vuur.wacht tot je het druk ventiel hoort sissen en zet het vuur iets lager tot het sissen op pijl blijft.vanaf dat moment laat je het 75 minuten koken.

haal goed de druk van de pan af en open het(pas op!)en haal de potten er uit met een handdoek(pas op erg warm)en schud het graan goed los.(belangrijk)zet nu de potten weer terug in de pan en laat ze daar afkoelen.dit duurt wel een uur of 6 vaak.maak er 8 van en youre safe.

na afkoeling gaan we de potten ”innoculeren”met een spore spuit.

hygiene maatregelen:latex handschoenen met alcohol schoon geveegd,een mondkapje en lange mouwen om vallende bacs te weren.een petje tegen haar schilfers.de kamer spuiten met ”lysol”of”ouso”

dit is een riskant werkje als het komt op kans op besmettingen.wat ik zelf doe is een aquarium op zn zei leggen en daar een spiritus brander in die ik aansteek.onder de vlam van spiritus is het altijd steriel als een paraplu.je kan er zelf 1 simpel maken met een potje en een katoenen lint.(op eigen risico).met de vlam ontsmet ik eerst de naald van de spuit door het 3 seconden rood gloeiend te laten worden.dan wacht ik 10 seconden en steek de naald door het polyfill in het deksel van de pot rogge en spuit 2.5 ml in via de randen van het glas.dus in 4 richtingen mikken.bij de volgende pot de naald weer ontsmetten met de vlam om eventuele bac verspreiding te voorkomen.

het kolonisatie proces.

nu laten we deze geinnucoleerde potten rogge een week tot 14 dagen ”koloniseren”.dit is dus dat het mycelium het rogge gaat ”eten”en zo een web mycelium over de rogge laat groeien.dit word ons”spawn”,het broed wat we straks gaan”casen”en”spawnen” met ”cocos”.

zo ziet zon pot er dus na 10 dagen uit:

de ideale temp om het mycelium te laten koloniseren door de rogge is 27 graden.ik gebruik zelf een selfmAde incubator van 2 bakken en een aquarium heater.maar zorg dat de potten op een warme plek tot hoogstens 27 graden staan voor optimale snelheid in de mycelium groei.ik heb meerdere potten laten koloniseren in een week tijd op 27 graden.

het spawnen op het substraat.

om te beginnen gaan we eerst het substraat bereiden.in dit voorbeeld gebruik ik kokos want dit is makkelijk en redelijk schoon.

pasteurizeren

goed om te weten is dat slechte bacs een temp van 60 graden voor 1 uur niet overleven en de goede bacs een temp tot 70 graden 90 minuten kunnen hebben.vandaar pasteurizeren wij tussen de 60 en 70 graden substraat temparatuur op 90 minuten.

neem een kokosblok,een kwart is ongeveer voor 4 nasi bakjes en om 4 potten van 720 ml te vullen.pluk het uit elkaar en gooi het in bv een grote pan .gooi een klein kopje water bij en meng het goed door met je handen.telkens iets meer water tot de kokos als je er in knijpt na 2 seconde een klein straaltje water afgeeft.niet te nat en niet te droog.

nu doe je het in potten van 720 ml,aanduwen geen probleem.je gebruikt dezelfde deksels met het at en polyfill wat en dekt het weer af met alu folie.deze potten zet je in een grote pan met water en zet het op hoog vuur.steek in 1 van de potten een vlees thermometer met lange pin.hou de temp in de gaten en bij de 45 graden gemeten in een pot het vuur lager zetten en langzaam tot tussen de 60 en 70 graden laten koken.deze temp(uit de pot gemeten dus)houden we aan voor 90 minuten.goed opletten tijdens dit proces wat wel een uur of 2 kan duren.het duurt even voor het echt 60-70 graden is in de potten zelf,reken een half uur.nooit te lang over de 70 graden laten gaan of de goede bacs gaan dood.deze bacs vechten dus later tegen de slechte bacs die op het substraat kunnen landen.

na afkoeling(6 uurtjes)gaan we dit gebruiken als’substraat’ voor het rogge spawn.we gooien in een nasibakje een laagje kokos ,hier op strooien we wat rogge spawn,hier weer kokos over,weer een laagje rogge spawn en als finishing touch een laagje kokos van 2 centimeter dik als deklaagje.dit dekken we af met de deksel waar we ook een gaatje van 0.5 cm in hebben gemaakt met een polyfill watje voor de lucht in het bakje.

dit zetten we in”incubatie”op ideaal 27 graden warm.kouder kan ook maar zal iets langzamer gaan.nu wachten we tot het mycelium voor 30% door de kokos heen is gekomen op de bovenlaag.met kokos gaat dit best snel,2 dagen is mijn record.maar meestal 4 dagen.

de fruit condities

handig om te weten is wat de achtergrond is van het fruiten.

een paddestoel gaat ”fruiten”als de luchtvochtigheid hoog word en de temp lager zakt(die 27 graden was in de incubator tijdens koloniseren).

de belanrijkste”pin triggers”die dus de pins wakker ”schudden”zijn:

een lv van 90-100%

een temp verschil van 4 graden,de ideale temp in de fruit periode is 21 tot 24 graden warm.

licht 12 uur per dag ,maar uit de zon.

een goede lucht aanvoer en een goede co2 afvoer die ze produceren.

hiervoor hebben we dus de zogenaamde”shotgun box”die we eerder gemaakt hebben.deze heeft alles in huis zoals een goede zuurstof af en aanvoer en een lv van 90-100%.het vochtige perliet op de bodem geeft deze vocht dus af in de bak en voert de co2 ook goed af door de gaatjes.de natuur elementen doen zn werk in een shotgun bak.

tijd om de bakjes in de shotgun te plaatsen .vanaf dit moment is het goed opletten dat de lv rond de 90% blijft en het goed zit met de zuurstof in de bak zelf.af en toe het deksel er af en waaien werkt ook goed.dan komen er na een dag of 10 ineens kleine pinheads die in 5 dagen naar volwassen groeien.sproei elke dag 2 x een lichte mist met de planten sproeier op mist stand.ook kun je af en toe wat met het waterstof peroxide spuiten over de bovenlaag ter preventie of bestrijding van eventuele bacs.

nu kun je per bakje als je het goed doet 4 flushes/oogsten pakken.maar dit is dus de basis van het kweken zelf.ik zal dit topic updaten en vergeet niet dat deze info enkel voor hobby doeleinden geschikt is en ik niet verantwoordelijk ben voor eventuele schade door deze info.hou het gezellig en voor eigen gebruik en snoep verstandig

Advertenties